Slaapproblemen?
Slaapproblemen bij kinderen en volwassenen; iedereen heeft er wel eens last van. Slecht inslapen, lang wakker liggen, de slaap die steeds onderbroken wordt (bv. door slaapproblemen van de kinderen) of te vroeg wakker worden. En wat dacht je van de baby, die de slaap niet kan vatten? Dit is geen probleem, zolang je er geen last van hebt, je niet moe bent en het je af en toe overkomt. Maar gebeurt het te vaak, dan heb jij of jouw kind weinig energie, ben je moe en prikkelbaar.
Oorzaken van slaapproblemen
Er zijn veel oorzaken voor slaapproblemen, zoals stress, spanningen en zorgen, lichamelijke klachten, leefgewoonten zoals het gebruik van koffie, en alcohol, te laat actief bewegen, zwaar tafelen of tv kijken. Een ander veel voorkomende oorzaak is een onregelmatig dag-/nachtritme door nachtdiensten of kinderen die je wakker houden. Je kunt ze achterhalen door voor jezelf een slaapdagboek bij te houden en de oorzaak aan te pakken.
Kunnen ontspannen op het moment dat je heel graag wilt slapen, is heel belangrijk. En hiervoor is een tool beschikbaar dat jou hierbij kan helpen. GezinOnline test de Dodow, een “tool to help you fall asleep”. We zijn benieuwd!
Dodow, wat is het?

De Dodow komt in een compact chique zachtgroen/roze doosje waarop staat : “Designed by insomniacs”, ofwel ontworpen door mensen die lijden aan slapeloosheid. Het bevat een korte, maar duidelijke gebruiksaanwijzing in Frans en Engels, batterijen en de Dodow, een compact rond, plat apparaatje met 3 lichtpuntjes. Het voelt lekker in de hand en als we over het plaatje wrijven verschijnen direct 3 blauwe lichtpuntjes die in intensiteit wisselen, van fel naar uit en vice versa. Achterop staat een knop voor 8 minuten en een voor 20 minuten.
Eén tip op de touchpad is 8 minuten, twee tips achter elkaar is 20 minuten.
Dodow, hoe werkt het?
Een onbalans (door eerder redenen) in het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor veel slaapproblemen. Hierdoor geven de neurotransmitters (zoals noradrenaline) een signaal aan jouw hersenen om wakker te blijven. De Dodow herstelt de balans door de baroreflex te stimuleren door langzaam en regelmatig te ademen op het ritme van de het blauwe licht. Na 8 minuten wordt het metabolisme trager, stopt de afgifte van neurotransmitters, is jouw lichaam relaxed en val je in slaap.
We testen het uit…
Test door 3-jarige peuter, een lieve klessebes, die moeite heeft in slaap te komen. Moeder en dochter bestuderen samen de Dodow, zonder uit te leggen wat het doel is. Ze oefenen samen de ademhaling (in- en uitademen op ritme van het lichtje) en de Dodow wordt op de commode gelegd en op het plafond gericht. Na het gebruikelijke avondritueel, gaat de deur dicht. Er blijven gezellige kwebbelgeluidjes uit de slaapkamer komen. Een nieuwe sessie wordt gestart. Een half uur later kijkt mama om het hoekje en ligt ze heerlijk te slapen. Of dit het effect is van de ademhaling is niet duidelijk, maar het lampje dat in langzaam tempo aan- en uitfade, heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen dat ze rustig ging slapen. Misschien de volgende keer het lampje bij het bed leggen, zodat ze het zelf kan activeren als ze ’s nachts wakker wordt? Kunnen de ouders lekker doorslapen.
Test door puber is kort, zoals het pubers betaamt: “Cool, dat blauwe licht op het plafond en ja, ik sliep meteen!”.
Ook ik doe de test. Ik ga met knallende hoofdpijn naar bed. Het plafond in onze slaapkamer is welliswaar prachtig, maar voor het doel niet handig. Oude eiken balken waartussen wit stucwerk en een zilveren kroonluchter. Ai, het lukt me niet te concentreren op het licht, door alle schaduwen. Mijn gedachten dwalen af naar de renovatie van het huis en dit is net niet de bedoeling. Ik merk dat mijn hoofdpijn wel aanzienlijk is verminderd. Heerlijk, dit gaat mij dus niet meer wakker houden.
Ik leg het lampje op een kastje, leg het schuin in het doosje en richt het op mijn wand. Mediteren is niet mijn ding, dus concentreren op de ademhaling is iets waar ik aan moet wennen. Plots gaat het lichtje uit; de 8 minuten zijn kennelijk voorbij. Dubbel tip op de Dodow en daar begint de 20 minuten sessie. Ik heb het lampje niet meer uit zien gaan, want viel heerlijk, zonder hoofdpijn, in slaap.
Test door 20 jarige die slecht in slaap kan komen. Misschien door het gebruik van een mobiel tot vlak voor het slapen gaan? De actieve dag? Leuke (en minder leuke) spanningen overdag? Ook hier geen uitgebreid verslag, anders dan dat hij binnen de eerste sessie in slaap viel en pas de volgende morgen wakker werd.
Tot slot een oudere dame die veel te kampen heeft met slaapproblemen in alle vormen van niet in slaap komen en wakker worden tot te vroeg ontwaken. Zij doet dagelijks audio ademhalingsoefeningen (meditatie per app), maar dit geeft geen resultaat. Ook aanpassen van haar leefgewoontes leiden tot weinig succes. Op dag 1 is het nog een beetje wennen. Allerlei gedachten spoken door het hoofd en ook nu lukt het niet snel in te slapen. Dag 2 is het wennen aan het blauwe lampje een feit en tot haar eigen verbazing valt ze snel in slaap, wordt niet tussentijds wakker en is de volgende morgen heerlijk uitgeslapen.
De ideale tool bij slaapproblemen?
De Dodow vraagt een kamer waar het donker gemaakt kan worden. Overdag is het lichtje niet zichtbaar en zijn (verduisterings)gordijnen belangrijk.
Ademhalingsoefeningen helpen je langzamer en regelmatig te ademen, het autonoom zenuwstelsel te reguleren en de Dodow helpt je hierbij. Doordat je je op de oefening concentreert, kun je ongewilde gedachten en geluiden opzij zetten. De Dodow werkt voor alle leeftijden, maar ik denk dat vooral de kleintjes het lampje kunnen waarderen. Zo liggen ze bij het inslapen niet in het (enge) donker en het brengt ze tot rust. En het lampje gaat vanzelf weer uit.